„Gavran“ u Američkom kutku

Naime, ekipa Gavrana ovom prilikom predstaviće svoje viđenje trenutne situacije u srpskom izdavaštvu, kao i način na koji ta mala izdavačka kuća pokušava da je promeni. Kao što je to Aleksandra Rajković ranije primetila, „situacija u izdavaštvu kod nas nije sjajna“, a tim ovih mladih stručnjaka iz oblasti filologije odlučio je da nešto pokuša da promeni. Tako Gavran nastaje kao odgovor na tržište u kome se na knjigu sve više gleda kao na puki komercijalan proizvod čiji je glavni cilj da uveća zaradu izdavača, dok se njegova kulturna vrednost sve manje ceni.

Moglo bi se reči da sa Gavranom oživljava ona druga strana književnosti koja je zaista usmerena na obogaćenje čoveka kroz dela čija umetnička vrednost daleko prevazilazi njihovu potražnju na tržištu. Naravno, da bi se delo predstavilo javnosti, iza njega treba da stane tim prevodilaca, lektora i dizajnera koji će ga na profesionalan način oblikovati.

Upravo to je možda i najveća vrednost ovog kluba – želja da se svi procesi vezani za izdavanje jedne knjige odrade onako kako nalaže struka, a ne potražnja. A razmere do kojih sama potražnja kod nas, a i u svetu, diktira i plasiranje izdanja prilično su očigledne. Zato, umesto da se bave isključivo delima koja se nalaze na vrhu lista najprodavanijih naslova, Gavran pokušava da srpskoj javnosti približi i ona koja itekako imaju vrednost za čitaoca, samo što njihovo izdavanja velike izdavačke kuće pre vide kao trošak nego kao obogaćenje svoje ponude.

O tome šta Gavran zapravo radi da ovakvu situaciju promeni možete više čuti u četvrtak u 18.30 u prostorijama Američkog kutka. Verujemo da će svi koji cene ne samo književnost nego i mladalačku inicijativu poput ove naći da su možda baš ovakva druženja upravo ono što našoj književnoj sceni treba.

Vidimo se u četvrtak!

https://srpski.anglozine.com/predstavljanje-kluba-knjige-i-umetnosti-gavran-u-americkom-kutku/

Razgovor će se voditi o Kralju u žutom, kao i o drugom izdanju Gavrana – poemi Grob Roberta Blera koja je nedavno objavljena. Osim toga, govoriće se o delu starije anglo-američke književnosti koji je malo ili nimalo prisutan u prevodima na srpski jezik, grobljanskoj poeziji i gotskoj prozi, prevođenju književnosti i pravljenju knjiga.

Dođite i učestvujte u razgovoru sa prevodiocima iz Gavrana, Aleksandrom Rajković i Milenom Dasukidis.

Klub knjige i umetnosti – Gavran je nova izdavačka kuća iz Smedereva orijentisana prevashodno na objavljivanje sopstvenih prevoda starije književnosti sa engleskog govornog područja, sa akcentom na delima koja dosad nisu postojala u prevodu na srpski jezik. Članovi Gavrana su posvećeni ideji da rad u kulturi i humanistici može i mora da se obavlja maksimalno kvalitetno i predano, bez sklapanja kompromisa sa zahtevima tržišta.

Izdanja Gavrana predstavljaju kvalitetne, nadahnute i informisane prevode, zasnovane na obimnim istraživanjima i propraćene informativnim i stručnim tekstovima.

Više o članovima, ciljevima i aktivnostima Gavrana možete da pogledate na veb-sajtu www.gavran.rs i Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/gavran.rs?ref=hl.

U četvrtak, 9. aprila 2015. godine u prostorijama Američkog kutka, ljubitelji književnosti iz Novog Sada imaće priliku da se bolje upoznaju sa radom i ciljevima kluba knjige i umetnosti “Gavran”, o kom ste već mogli čitati na našim stranicama.